top of page

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα drones;


Τα τελευταία χρόνια τα drones κατακτούν όλο και περισσότερο κόσμο και η χρήση τους έχει συνεχώς αυξητική τάση σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας. Drones για ψυχαγωγική χρήση, drones για επαγγελματική χρήση στη γεωργία, στις ένοπλες δυνάμεις, στη διαχείριση καταστροφών, στον έλεγχο υποδομών, στη μεταφορά εμπορευμάτων κ.α. Η αυξητική αυτή όμως τάση συνεπάγεται και συγκεκριμένους κανονισμούς και περιορισμούς, ώστε η πτήση να είναι ασφαλής και να μην υπάρχουν δυσάρεστα συμβάντα.

- Οι κύριες κατηγορίες που υπάρχουν και αφορούν είτε ψυχαγωγική είτε επαγγελματική χρήση είναι:

  • Α0 drones: μέχρι 1 kg,

  • A1 drones: από 1 kg έως 4 kg,

  • Α2 drones: από 4 kg έως 25 kg

- Το βάρος αφορά τη συνολική μάζα κατά την απογείωση, ενώ υπάρχει και ειδική κατηγορία βάρους άνω των 25 kg, όπου αφορά μόνο επαγγελματική χρήση.

  • - Άδεια χειριστή δεν χρειάζεται για τις κατηγορίες Α0 και Α1 όταν πρόκειται για ψυχαγωγική χρήση, ενώ απαραίτητη είναι για την κατηγορία Α2 εάν πρόκειται για επαγγελματική χρήση.

  • - Άδεια χειριστή χρειάζεται για όλες τις κατηγορίες που αφορούν επαγγελματική χρήση

  • .- Οποιοδήποτε drone έχει εμβέλεια τηλεχειρισμού άνω των 50 μέτρων είναι υποχρεωτικό να εγγραφεί στο ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο της ΥΠΑ, στην ιστοσελίδα της www.ypa.gr.

  • - Πετάμε μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, αποφεύγουμε πχ πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες πέρα από τα όρια του drone.

  • - Δεν πετάμε πάνω από τα 400 πόδια δηλαδή 120 m. από το έδαφος ή την θάλασσα, εκτός και αν έχουμε ειδική άδεια για καθορισμένα σημεία και ύψη από την Υ.Π.Α.

  • - Δεν πετάμε σε απόσταση κάτω των 3 km από αεροδρόμιο.

- Δεν πετάμε κοντά σε ελικοδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

- Δεν πετάμε κοντά σε φυλακές, νοσοκομεία και σχολεία.

- Δεν πετάμε κοντά σε «ζωτικές υποδομές» (π.χ. αποθήκες καυσίμων, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας).

- Δεν πετάμε σε αρχαιολογικούς χώρους (όπου απαιτείται πρόσθετη άδεια του υπουργείου Πολιτισμού).

- Δεν πετάμε πάνω από ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων, εκτός και υπάρχει άδεια χειριστή επαγγελματικής χρήσης με επιπρόσθετη καταχώρηση στο πτυχίο για τέτοιες πτήσεις.

- Δεν πετάμε σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από πρόσωπα.

- Διατηρούμε πάντα οπτική επαφή με το drone προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε με απαιτούμενους χειρισμούς για διαχωρισμό και αποφυγή συγκρούσεων.

- Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες Α0, Α1, Α2 καθώς και για τις κατηγορίες άνω των 25 kg. Η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική για τις κατηγορίες Α0 και Α1, drones κάτω των 4 kg δηλαδή, όταν αυτές αφορούν ψυχαγωγική, ενώ είναι υποχρεωτική για την Α2 για ψυχαγωγική χρήση.

  • Συγκεκριμένα ορίζεται ως υποχρεωτική η ασφάλιση των ιδιοκτητών / χειριστών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΣμηΕΑ (drones) για ζημιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναντι τρίτων σύμφωνα με τα εξής όρια κάλυψης:

Για υλικές ζημιές τρίτων έως € 150.000

Για σωματικές βλάβες τρίτων έως € 1.000.000

- Σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα και δεν βιντεοσκοπούμε ή φωτογραφίζουμε πρόσωπα χωρίς να το γνωρίζουν.

- Δεν θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας, τους γύρω μας αλλά και το ίδιο το drone.

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page