top of page

Σαν σήμερα... 15 Φεβρουαρίου


Γεγονότα 1854... Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. 1941... Ο Ντιουκ Έλινγκτον ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του «Take The A Train». 1974... Η άντληση πετρελαίου από το πρώτο στρώμα των κοιτασμάτων της Θάσου φτάνει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως. 1989... Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. 1995... Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. 2005... Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

Γεννήσεις 1564... Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί. 1835... Δημήτριος Βικέλας, έλληνας ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 1971... Βασιλική Καλογερά, διεθνούς φήμης ελληνίδα αστροφυσικός.

Θάνατοι 1932... Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, έλληνας διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυταντζόγλειο στη Θεσσαλονίκη. 1988... Ρίτσαρντ Φάινμαν, αμερικανός φυσικός ο οποίος συνέβαλε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμ­βας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου· τιμήθηκε μαζί με τους S. Tomonaga και J.S. Schwinger με το Νόμπελ Φυσικής (1965) για τη θεμελιακή εργασία τους στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, η οποία είχε σημαντικές συνέπειες στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων. 2008... Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ετικέτες:

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page