top of page

Πώς καλύπτεται ο «Σεισμός» μέσα από τα συμβόλαια περιουσίας των εταιρειών;


Ένας σεισμός ανάλογα τα χαρακτηριστικά του μέγεθος, εστιακό βάθος, τοποθεσία κ.α. δύναται να προκαλέσει άμεσες καταστροφές σε οικίες και επιχειρήσεις. Ζημιές προκαλούνται ακόμα και από μετασεισμούς ή και άλλα γεωλογικά φαινόμενα που ακολουθούν έναν σεισμό, όπως πυρκαγιά από κλονισμό, καθίζηση, κατολίσθηση, παλιρροϊκό κύμα κ.α.


Η ασφάλιση σεισμού παρέχεται από όλες τις εταιρείες ως προαιρετική κάλυψη μέσα στα πακέτα ασφάλισης περιουσίας και ως υποχρεωτική κάλυψη μέσα στα πακέτα ασφάλισης ενυπόθηκων κτηρίων. Αποζημιώνει τις υλικές ζημιές που θα προκληθούν στο κτήριο από σεισμό και συνεπεία σεισμού έως και του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου που αναγράφεται στον πίνακα παροχών. Το κόστος διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες όπως το έτος ανέγερσης οικοδομής, το υλικό κατασκευής, την περιοχή π.χ ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά Αιγαίου κτλ, το είδος της οικοδομής π.χ. διαμέρισμα, κατάστημα, εργοστάσιο κ.α. Για όλες τις περιπτώσεις ασφάλισης ακινήτων και προς διευκόλυνση των διαμεσολαβητών οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν ηλεκτρονικά τιμολόγια, έτοιμους διαμορφωμένους πίνακες με το κόστος ασφάλισης σεισμού ανά 1000 ευρώ αξία κτηρίου, ενημερωτικά έντυπα κ.α. καθώς και τα αρμόδια τμήματα.

Η παροχή σεισμού διατίθεται με συμμετοχή του ασφαλισμένου στην συνολική ζημιά ποσοστού ύψους 2%, 3%,4% κ.α επί του ασφαλισμένου κεφαλαίου ή και με ένα ελάχιστο ποσό π.χ. 750, 1.000 ευρώ κ.α ή και με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, ανάλογα το πρόγραμμα ασφάλισης και την ασφαλιστική εταιρεία. Συνήθως όσο μεγαλύτερο ποσοστό απαλλαγής επιλέξει ο ασφαλισμένος τόσο μειώνεται το τελικό κόστος του ασφαλιστηρίου.

Όλα τα ακίνητα αξιολογούνται προς ασφάλιση με προϋπόθεση να έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια συνήθως μετά το 1960 και να πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου αντισεισμικού Νόμου σύμφωνα με το έτος ανοικοδόμησης τους. Για οικοδομήματα με ανέγερση πριν το 1960, πάντοτε ανάλογα την εταιρεία απαιτούνται συνήθως αποδεικτικά οικοδομικής στατικότητας και άλλα επίσημα έγγραφα περιγραφής της οικοδομής ώστε το αρμόδιο τμήμα να διερευνήσει την καταλληλόλητα ασφάλισης.

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page