top of page

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανασφάλιστα τα περισσότερα καταστήματα έναντι πλημμύρας


Ανασφάλιστα έναντι πλημμύρας είναι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα περισσότερα από τα καταστήματα που υπέστησαν ζημίες από τη χθεσινή μετεωρολογική "βόμβα", που έπληξε τη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει στο nextdeal.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), κ. Παντελής Φιλιππίδης, τα εμπορικά καταστήματα και οι επαγγελματίες που υπέστησαν ζημίες, μεγάλες ή μικρότερες, λόγω εισροής νερών στα υπόγειά τους είναι εκατοντάδες και δεν περιορίζονται μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά βρίσκονται επίσης τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική Θεσσαλονίκη. "Ακόμη και ένα βάψιμο να χρειαστεί μόνο να κάνει κανείς, πάλι ζημία είναι", αναφέρει ο κ.Φιλιππίδης.Κατά τον ίδιο, ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων της πόλης είναι ως γνωστόν ανασφάλιστα έναντι πλημμύρας, λόγω της μεγάλης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ύφεση με αποτέλεσμα να κάνουν ασφαλιστικά συμβόλαια μόνο για τις βασικές καλύψεις. Τα φρεάτια στην Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως και τη Βασιλίσσης Όλγας, όπως σημειώνει επίσης ο κ.Φιλιππίδης εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ήταν εντάξει, στην Κουντουριώτου ωστόσο, όπως σημειώνει πρέπει να ήταν βουλωμένα, διαφορετικά δεν εξηγείται πώς το νερό έφτασε εκεί κοντά στο ένα μέτρο.

Με σημερινή ανακοίνωσή του, επίσης, ο ΕΣΘ τονίζει ότι "επανειλημμένα οι έμποροι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, κάνουν απολογισμό ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τις οποίες, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές, θα αποτρέπονταν οι εικόνες που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη. Φρεάτια βουλωμένα σε κάποια σημεία της πόλης, πλημμυρισμένες επιχειρήσεις και υπόγεια, κατεστραμμένα εμπορεύματα, σκουπίδια σκορπισμένα, διακοπή νερού, διακοπή ρεύματος, κίνδυνος δημόσιας υγείας, κίνδυνος απώλειας ζωών! Με τη φύση δεν μπορεί κανείς να τα βάλει. Αυτό όμως, που μπορεί και επιβάλλεται να κάνει η πολιτεία, είναι να επενδύει μέρος των εισφορών που με μεγάλη δυσκολία καταθέτουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες στο κράτος, για το αυτονόητο, για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία που δικαιούνται. Από την άλλη, επιβάλλεται επίσης ο κάθε πολίτης να λειτουργεί με συναίσθηση του κοινού συμφέροντος και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή τέτοιων εξελίξεων".

Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη είναι πλέον μία ανοχύρωτη πόλη! Ακόμη και μία δυνατή βροχή είναι ικανή να παραλύσει κάθε λειτουργία της και να προκαλέσει χάος. Σήμερα ήταν η νεροποντή, πριν από λίγους μήνες η βλάβη στον αγωγό της ΕΥΑΘ, πέρυσι η χιονόπτωση! Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πάντα τον ίδιο για τους ανυπεράσπιστους κατοίκους της: ταλαιπωρία, ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, κίνδυνοι για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού αλλά και αδυναμία να εργαστούν κανονικά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιο πρόβλημα υποδομών. Καλούμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν. Δράστε τώρα πριν να είναι αργά», τονίζει από την πλευρά του με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page