top of page

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό (και χωρίς τιμόνι) βρίσκονται ήδη προ των πυλών, υποσχόμενα οικονομία, ασφάλεια, ταχύτητα και μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σε περίπου 50 αστικά κέντρα σε όλο τον πλανήτη κυκλοφορούν δοκιμαστικά πλήρως αυτόνομα οχήματα. Μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να κυκλοφορούν σχεδόν παντού, αλλάζοντας οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο που μετακινούμαστε και εν τέλει ζούμε.

To 2030 περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που σήμερα οδηγούν δεν θα έχουν πια λόγο να οδηγούν! Πόσο μάλλον να έχουν δικό τους αυτοκίνητο. Όπως εκτιμούν οι επικεφαλής της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας RethinkX, η ιδιωτική ιδιοκτησία αυτοκινήτων θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2030 στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχοι θα είναι οι ρυθμοί μείωσης της ιδιοκτησίας ΙΧ οχημάτων και στις υπόλοιπες προηγμένες οικονομίες.

Και τι θα γίνει; Θα σταματήσουμε να μετακινούμαστε; Τουναντίον, οι μετακινήσεις θα αυξηθούν εντυπωσιακά. Απλώς θα γίνονται μέσω μισθωμένων και αυτόνομων οχημάτων. «Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας από τις ταχύτερες, βαθύτερες και πιο εκρηκτικές διαταραχές του κλάδου των μεταφορών στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο Tony Seba, συνιδρυτής της RethinkX και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της εξειδικευμένης ερευνητικής ομάδας, μέχρι το 2030 λιγότερο από το 20% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους (από 247 εκατομμύρια οχήματα που θα κινούνται το 2020 στις αμερικανικές οδούς, θα φτάσουμε σε 44 εκατ. το 2030).

Στη συντριπτική τους πλειονότητα θα είναι πλήρως αυτόνομα: περίπου 6 στα 10 θα είναι αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα (A-EVs), 3 στα 10 θα είναι αυτόνομα οχήματα που ανήκουν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταφορών ως υπηρεσία (TaaS) και θα μένεις και ένα 10% για τους παραδοσιακούς λάτρεις της οδήγησης που θα συνεχίζουν να διαθέτουν ιδιόκτητο όχημα. Οι οποίοι όπως το βλέπουμε θα αντιμετωπίζονται όπως σήμερα όσοι φωτογραφίζουν με φιλμ ή ακούνε μουσική από πικάπ.

Η εξέλιξη δεν είναι όμως τόσο μακρινή τόσο ακούγεται. Ήδη περίπου 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν στους δρόμους τους διάφορα μοντέλα και τύπους αυτόνομων οχημάτων.

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page