Please reload

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων.

24 Feb 2018

1/5
Please reload

Σημαντικές Δημοσιεύσεις

Συμβουλές Κ.Ο.Κ. .....

March 19, 2018

 

 

Η πινακίδα προτεραιότητας που δεν ξέρει κανείς

Πρόκειται για την πινακίδα που φαίνεται στη δεύτερη είκόνα του άρθρου. Αυτή η πινακίδα σημαίνει πως κινήστε σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης και προτεραιότητα σε κάθε ενδεχόμενο έχει αυτός που κινείται στο αντίθετο ρεύμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα «βάσανα» για τους νέους οδηγούς είναι σε διασταυρώσεις και διάφορες ειδικές καταστάσεις ποιος έχει προτεραιότητα. Διότι δυστυχώς πολλοί υιοθετούν, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις προτεραιότητες στο δρόμο, τη φράση: «Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε».

Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες συχνά παρατηρείται διαφωνία των οδηγών για το ποιος έχει την προτεραιότητα και ας μάθουμε τι ισχύει πραγματικά.
 Αυτός που μπαίνει σε κυκλική πλατεία έχει προτεραιότητα Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ, σε ισόπεδο κυκλικό κόμβο, χωρίς σήμανση, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που μπαίνουν στον κόμβο. Αυτό σημαίνει πως όσοι είναι πάνω στην πλατεία, πρέπει να κοιτάξουν αν οι εισερχόμενοι έχουν την οκτάγωνη πινακίδα STOP ή όχι.Για αυτό εξάλλου τα σήματα έχουν διαφορετικά σχήματα. Στο εξωτερικό πάντως, ισχύει το αντίθετο και προτεραιότητα έχει όποιος κινείται εντός της πλατείας!

 

Κίνδυνος να πατήσεις πεζό αν προσπεράσεις σταματημένο σχολικό ή λεωφορείο
 

Πρόκειτα για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίπτωση. Όταν βλέπουμε σταματημένο σχολικό ή λεωφορείο μπροστά μας, οφείλουμε να επιβραδύνουμε ακόμα κι αν ο δρόμος έχει ακόμα και δύο λωρίδες, και αν απαιτείται να ακινητοποιήσουμε τελείως το όχημα.

Συχνά όμως, αφού κορνάρουμε αρκετά, προσπερνάμε όπως-όπως χωρίς να σκεφτούμε αν μπροστά από το σχολικό θα ξεπροβάλλουν οι μαθητές, για να διασχίσουν το δρόμο απέναντι. Το ίδιο ισχύει και με το λεωφορείο και πιθανούς επιβάτες που έχουν αποβιβαστεί. Προτεραιότητα λοιπόν στο σχολικό ή το λεωφορείο, όση ώρα κι αν αυτό μείνει σταθμευμένο μπροστά μας.

 

Κινήστε στη μεσαία λωρίδα και θέλετε να στρίψετε δεξιά σε φανάρι
 

Στην περίπτωση αυτή είστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς που ακολουθούν χρησιμοποιώντας τα φώτα αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) του οχήματός σας. Αλλάξτε λωρίδα κυκλοφορίας με προσοχή, μπαίνοντας πίσω από το οχήματα που είναι δεξιά σας και στρίψτε εφόσον επιτρέπεται από τη σήμανση.

Στην Ελλάδα όμως, αντί αυτού, επιταχύνουμε για να περάσουμε μπροστά από τους άλλους, στην ανάγκη «κλείνουμε» και κάποιον, ενώ αν μας κορνάρει τον βρίζουμε κιόλας για να μάθει να βρίσκεται εκεί.

 

80 ευρώ πρόστιμο αν σταματήσεις σε κίτρινο ορθογώνιο πλέγμα σε διασταύρωση
 

Η διαγράμμιση της περιοχής αυτής (αν και δεν τη συναντάμε συχνά) υποδεικνύει πως μπορούμε να εισέλθουμε, με την προϋπόθεση ότι δε θα υποχρεωθούμε να μείνουμε μέσα σε αυτή λόγω κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε την περιοχή να αδειάσει από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα και εφόσον μας το επιτρέπει η σήμανση, να τη διασχίσουμε και εμείς από άκρη σε άκρη. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 80 ευρώ.

Δυστυχώς όμως το κίτρινο αυτό πλέγμα δεν υπάρχει στις περισσότερες διασταυρώσεις. Οι περισσότεροι από εμάς μπλοκάρουμε συχνά τους κάθετους δρόμους, με την παιδική δικαιολογία ότι «…αφού δεν προχωρούν οι άλλοι… εγώ τι φταίω;» 

 

Εσείς γνωρίζατε τι προβλέπει ο K.O.K σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις; Αν δίνατε σήματα τώρα θα τα περνούσατε;

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ακολουθήστε μας
Please reload

Ετικέτες
Please reload

Αρχείο
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

MASTER GROUP

Follow

  • Google+ - White Circle

Contact

210 27 57 911

Address

Πιττακού 19, Νέα Ιωνία 142 31

©2017 by MASTER GROUP