top of page

Εισοδηματικά κριτήρια για τον Κ.Ο.Κ.!


Κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τον νέο ΚΟΚ αλλά και τις εφαρμογές μίσθωσης ταξί.


Μεγάλη διαφοροποίηση στην επιβολή προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα οποία διαμορφώνονται βάση εισοδήματος. Όσο υψηλότερα τα εισοδήματα σου, τόσο υψηλότερο και το πρόστιμο που θα πληρώνεις και τούμπαλιν. Αλλά εμείς αναρωτιόμαστε, η αξία της ζωής μειώνεται αν κάποιος υπό την επμεθυσμένος παραβιάσει κόκκινο, αλλά είναι φτωχός, οπότε απλά θα πληρώσει λιγότερο; Στο προκείμενο όμως τώρα.

Πέρα από τη διαμόρφωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ. βάση εισοδήματος, καταργείται η έκπτωση του 50% που προβλέπεται σήμερα για όσους πληρώνουν το πρόστιμο εντός 10 ημερών, όπου και θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο το οποίο κατατάσσει τα πρόστιμα σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα της παράβασης.

1. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 100 ευρώ


2. Στην δεύτερη κατηγορία θα είναι οι ποινές μεσαίας επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται από 101 έως 300 ευρώ


3. Στην 3η κατηγορία θα είναι οι ποινές υψηλής επικινδυνότητας όπου το πρόστιμο θα είναι από 301 έως και 600 ευρώ.


Επιπρόσθετα θα υπάρχουν και ποινές «πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων» και «αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς» οι οποίες θα τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος) και όχι με πρόστιμα. Η κατανομή θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Μεταφορών. Έτσι βάση των εισοδηματικών κριτηρίων τα πρόστιμα που προαναφέρθηκαν θα μπορούν ακόμη και να τριπλασιάζονται.

Μέχρι την τελική έκδοση της απόφασης βάση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, θα είναι σε ισχύ τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα, αλλά με έκπτωση 40%. Έκπτωση, η οποία όμως δεν θα ισχύει για σοβαρές παραβάσεις, όπως εκείνη του ερυθρού σηματοδότη, η κατανάλωση αλκοόλ κ.α.


Αν κάποια από τις προαναφερθείσες παραβάσεις γίνουν τρεις φορές εντός πέντε ετών, προβλέπεται ακόμα και η αφαίρεση του διπλώματος δια βίου!

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page