top of page

"Λεφτά στο τραπέζι" είναι η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα


"Αλλεργία" στην πιο σημαντική κάλυψη περιουσίας, την κάλυψη έναντι σεισμού, έχουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ασφαλίζονται (όσοι ασφαλίζονται) κυρίως έναντι κλοπής ή πλημμύρας - λόγω αυξημένου κινδύνου, η ασφάλιση σεισμού είναι ελαφρώς ακριβότερη. Όμως η Ελλάδα, είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο. Για να το συνειδητοποιήσει αυτό ο κόσμος, όπως και το ύψος της οικονομικής καταστροφής σε περίπτωση που πληγεί το σπίτι του, πρέπει να γίνουν δημόσιες εκστρατείες ενημέρωσης είτε από την Πολιτεία, είτε από την ΕΑΕΕ. Μέχρι τότε, η συγκεκριμένη κάλυψη είναι "λεφτά στο τραπέζι" για τους έλληνες Ασφαλιστές.Σε γενικές γραμμές μόλις 2 στους 10 Έλληνες ασφαλίζουν το σπίτι τους (εκτός όσων ασφαλίζονται υποχρεωτικά λόγω στεγαστικού δανείου). Η πρόσφατη, πρωτόγνωρων διαστάσεων θεομηνία (τυφώνας) που έπληξε τις ΗΠΑ έδωσε την αφορμή για να διαπιστωθεί ακόμη μια φορά μέσω του ρεπορτάζ η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στο μέσο Έλληνα πολίτη .

Αρκεί να βρεθεί τρόπος να συνειδητοποιήσει ο κόσμος, πόσο πολύ ρισκάρει που αφήνει ακάλυπτο το πιο σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του.


Στις ΗΠΑ, που θεωρείται ασφαλιστικά προηγμένη χώρα, οι περισσότεροι κάτοικοι στο Τέξας από το οποίο "πέρασε" ο τυφώνας Χάρβεϋ, είχαν ανασφάλιστο το σπίτι τους, ακριβώς γιατί δεν περίμεναν ότι "θα τους συμβεί" κάτι τέτοιο. Επιστρέφοντας σε αυτό μετά την θεομηνία, αντιμετωπίζουν πλημμυρισμένα υπόγεια, καναπέδες που επιπλέουν στο νερό και τοίχους που παντρεύτηκαν μια και καλή την υγρασία. Για να μπορέσουν να ξαναμπούν μέσα, θα πρέπει ή να πάρουν δάνειο ή να χάσουν οικονομίες που μάζευαν π.χ. για την σύνταξη ή τις σπουδές των παιδιών τους. Πολλοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν τη στέγη τους και να εγκαταλείψουν την γειτονιά και την πόλη τους. Το κράτος θα αποκαταστήσει τις υποδομές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναχτίσει το σπίτι τους από την αρχή, όπως θα κάνουν στους λίγους προνοητικούς, οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τους New York Times, 80% όσων επλήγησαν ήταν ανασφάλιστοι.


«Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε προβλήματα με τυφώνες και κυκλώνες, αλλά έχουμε σεισμούς και πλέον έχουμε και αρκετές πλημμύρες σε σχέση με τα παρελθόντα έτη, από τη στιγμή που έχουμε τόσες δασικές πυρκαγιές και δεν συγκρατούνται τα νερά» .

Όμως ο Έλληνας γενικά δεν ασφαλίζεται. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μόλις ένα 15% των κατοικιών στην χώρα μας (σ.σ: πέραν των κατοικιών με ενυπόθηκα δάνεια) έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Πρέπει να γίνει ειδική προσπάθεια, με κατάλληλα προγράμματα προβολής, ώστε ο κίνδυνος να χαραχτεί στο μυαλό του κόσμου, πριν αυτό γίνει βίαια, όταν είναι πλέον πολύ αργά για οτιδήποτε, καταλήγει.


Επιχειρήσεις


Για ευνόητους λόγους, οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο σε εγρήγορση, ασφαλίζονται περισσότερο έναντι πυρός και φυσικών φαινομένων σε σύγκριση με τις κατοικίες.

Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος αγοράζουν κάλυψη έναντι σεισμού αλλά και απώλειας εισοδήματος ενώ οι μικρομεσαίες αρκούνται σε βασικές καλύψεις πυρός - κλοπής .

«Στις επιχειρήσεις υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, καθώς οι ιδιοκτήτες τους καταλαβαίνουν ότι αποτελούν την πηγή των εσόδων τους και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος λ.χ. πυρκαγιάς σε σύγκριση με ένα σπίτι».


Οι 10 πιο καταστροφικοί σεισμοί της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας


 • Κεφαλλονιά: 7,2 Ρίχτερ στις 12/8/ 1953 ισοπέδωσαν Αργοστόλι και Ληξούρι με ανθρώπινα θύματα

 • Στον Άγιο Ευστράτιο στις 19/2/1968 7,1 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους νεκρούς και κατεδαφισμένα κτίρια.

 • Στο χωριό Στίβο Θεσσαλονίκης σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ στις 20/6/1978 άφησε νεκρούς 10.000 περίπου κτήρια με σοβαρές ζημιές

 • Στον Αλμυρό Βόλου σεισμός 6,5 Ρίχτερ στις 9/7/1980 δεν άφησε πίσω του νεκρούς αλλά χιλιάδες κτίρια κατεστραμμένα σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία.

 • Στις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό, 6,7 Ρίχτερ στις 24/2/1981 προκάλεσαν το θάνατο αλλά και ζημιές σε πάνω από 20.000 κτήρια στην Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα και Εύβοια.

 • Καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες έσπειρε ο ισχυρός σεισμός στο Αίγιο, 6 Ρίχτερστις 15/6/1995.

 • Για μία και μόνη φορά μέχρι σήμερα, 8 Ρίχτερ συγκλόνισαν την Ρόδο, το 1926. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Ιταλία ως την Τουρκία και την Αίγυπτο.

 • 7 Ρίχτερ στη Χαλκιδική το 1932, άφησαν 700 τραυματίες και πάνω από 160 νεκρούς

 • Στις 13/6/1986, 6 ρίχτερ κατάστρεψαν τα δύο τρίτα της πόλης της Καλαμάταςαφήνοντας χιλιάδες κατοίκους άστεγους.

 • Στις 7/9/1999 η Αθήνα συγκλονίζεται από τα 5,9 ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα με 150 νεκρούς, 2000 τραυματίες, 50.000 άστεγους και ανυπολόγιστες ζημιές.

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page