Τι είναι η «Ειδική Περίοδος Αναμονής»;
Ορισμένοι πελάτες έχουν την εντύπωση πως από την στιγμή που θα συνάψουν ένα συμβόλαιο υγείας είναι ασφαλισμένοι για κάθε περίπτωση, ενώ άλλοι πιστεύουν σε οποιαδήποτε γνώμη ακούσουν πρόχειρα από έναν φίλο, συγγενή, κουμπάρο, συνάδελφο κτλ. Ένα σημαντικό θέμα που καλείται ο διαμεσολαβητής να εξηγήσει στον ασφαλισμένο ή στον ενδιαφερόμενο προς ασφάλιση είναι η Ειδική Περίοδος Αναμονής.
Ένα ασφαλιστήριο υγείας αποζημιώνει τον ασφαλισμένο έπειτα από 30 ημέρες ισχύος ή επαναφοράς ισχύος του συμβολαίου συνήθως για περιπτώσεις ήπιων παθήσεων και με την προϋπόθεση πως δεν προϋπήρχε ιατρικό ιστορικό και ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε την πάθηση του. Σε άλλες όμως περιπτώσεις πιο σύνθετων παθήσεων που απαιτούν δαπάνες, χειρουργεία κτλ. όλα τα ασφαλιστήρια υγείας ορίζουν μια χρονική περίοδο αναμονής ανά πάθηση, έπειτα από την οποία αποζημιώνουν τον ασφαλισμένο.
Για παράδειγμα, ένα χειρουργείο ρινικού διαφράγματος αποζημιώνεται έπειτα από 6, 9, 12 μήνες ισχύος ενός συμβολαίου υγείας ή ένα ορθοπεδικό χειρουργείο αποζημιώνεται έπειτα από 12, 24 μήνες και πάντοτε ανάλογα το ασφαλιστικό πρόγραμμα και την εταιρεία. Υπάρχουν και περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι την στιγμή της ασφάλισης έχουν μια πάθηση και ασφαλίζονται με κάποιο ειδικό όρο χρονικής αναμονής που αναγράφεται ρητά στους ειδικούς όρους του συμβολαίου και υπερισχύει των γενικών όρων. Για παράδειγμα, ένας ενδιαφερόμενος που έχει ήδη χειρουργηθεί για κακώσεις μηνίσκου δύναται να ασφαλιστεί με συμβόλαιο υγείας και για την εν λόγω πάθηση με μια ειδική χρονική αναμονή συνήθως μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας από αυτή που αναγράφεται στους γενικούς όρους και πάντοτε ανάλογα το ιατρικό πρόβλημα και την αξιολόγηση από το εκάστου αρμόδιο τμήμα