Αλλαγές στους όρους εισαγωγής σε νοσοκομεία και κλινικές από τον Μάρτιο.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει πρώτα να έχουν λάβει το "πράσινο φως" από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπάγονται. . Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά από τη διαδικασία. Τί ισχύει για την εγγραφή στις ΤΟΜΥ.
Αλλάζει από τον ερχόμενο Μάρτιο ο τρόπος εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, με τους ασφαλισμένους να πρέπει να έχουν λάβει πρώτα το "πράσινο φως" από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπάγονται. Από την ανωτέρω διαδικασία θα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το υπουργείο Υγείας προβλέπεται (όπως αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο) να έχει καταρτίσει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπής (e-referrals) από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η οποία εκτός από το ΕΣΥ, περιλαμβάνει τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης και τις μονάδες ψυχικής υγείας. Παράλληλα, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών στις κατά τόπους τοπικές μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ώστε το σύστημα των ηλεκτρονικών παραπομπών στα νοσοκομεία να μπει άμεσα σε εφαρμογή.
Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, καθώς το σύστημα των τοπικών μονάδων αναμενόταν κανονικά να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού, οι πρώτες ΤΟΜΥ εγκαινιάστηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες Ευόσμου, Νικόπολης και Αμπελόκηπων και στην Κρήτη στο νομό Ηρακλείου), ενώ μέχρι το Μάιο σχεδιάζεται να έχουν ανοίξει συνολικά 100 μονάδες. Συνολικά προβλέπονται 239 τοπικές μονάδες.
Σε εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες σημειώνεται πως η εγγραφή στις τοπικές μονάδες και στον οικογενειακό γιατρό θα γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, στην οποία συμπληρώνονται στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ, η διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η αίτηση (που θα υποβάλλεται είτε στις ΤΟΜΥ είτε στον οικογενειακό γιατρό), θα συνοδεύεται με φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης (π.χ. αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) και εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας.Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλιάδες εγγεγραμμένους πολίτες.
Το νέο σύστημα λειτουργίας των μονάδων και της αναγκαστικής ηλεκτρονικής παραπομπής σε κλινικές και ειδικούς γιατρούς έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις στους κόλπους των ιατρικών συλλόγων που αναφέρουν πως αφενός η επιλογή του οικογενειακού γιατρού θα έπρεπε να είναι ελεύθερη και όχι με βάση τον τόπο διαμονής, αφετέρου πως οι δύο χιλιάδες πολίτες είναι εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αναφοράς.
Δεν αλλάζει όμως μόνο η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό και το σύστημα των παραπομπών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, τις εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, καθώς και προηγούμενες νοσηλείες. Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του, ενώ πρόσβαση σε αυτόν θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.