top of page

Φυσικές Καταστροφές: Μεγάλο το κόστος και το 2020, σύμμαχος η ασφάλιση


Το 2020 φεύγει και πλην της πανδημίας που έχει προκαλέσει σοβαρότατες συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ένας άλλος παράγοντας έρχεται να μας θυμίσει τις σοβαρές επιπτώσεις του σε όλα τα επίπεδα. Ο λόγος για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν σφοδρά τον πλανήτη για μια ακόμη χρονιά: Εκτός από το ανθρώπινο κόστος και την τρομακτική πορεία που προαναγγέλλουν οι φυσικές καταστροφές της χρονιάς που μας πέρασε, έχουν επιφέρει και τεράστια οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Guardian, oι δέκα πλέον κοστοβόρες καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών το 2020 είχαν ως αποτέλεσμα ασφαλισμένες ζημίες αξίας 150 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας το νούμερο για το 2019 και αντανακλώντας τη μακροπρόθεσμη επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας μέχρι τον αριθμό ρεκόρ των τυφώνων του Ατλαντικού έως τον Νοέμβριο, το πραγματικό κόστος των κλιματικών καταστροφών του έτους ήταν στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερο επειδή οι περισσότερες απώλειες ήταν ανασφάλιστες. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το μεγαλύτερο βάρος έπεσε δυσανάλογα στα φτωχά έθνη, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid, με τίτλο «Καταμέτρηση του κόστους του 2020: ένα έτος κατάρρευσης του κλίματος».

Μόνο το 4% των οικονομικών απωλειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα ήταν ασφαλισμένες, σε σύγκριση με το 60% εκείνων σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος, όπως συμπεραίνει η έκθεση, επικαλούμενη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο έγκυρο περιοδικό The Lancet.

Χαμηλή η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα

Η εικόνα, δυστυχώς, όσον αφορά την ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα μας είναι γνωστή όσον αφορά την ασφάλιση περιουσίας και έναντι τέτοιων κινδύνων. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση στην Σάμο ή το πέρασμα του κυκλώνα “ΙΑΝΟΥ” από τα νησία και την Περιφέρεια. Από την πρώτη στιγμή ο ασφαλιστικός κλάδος στάθηκε δίπλα στους ασφαλισμένους για τις ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες όσον αφορά την καταγραφή, την υποστήριξη και την αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται πως για τον ΙΑΝΟ, οι αναγγελίες ζημιών ξεπέρασαν τις 2.453 (1400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα), ενώ το ποσά της αποζημίωσης ξεπέρασαν τα 30 εκ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Σάμου, σε ό,τι αφορά στις ασφαλίσεις Περιουσίας, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές ανήλθε περίπου στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο όμως είναι ένα: παραμένουμε ανασφάλιστοι, αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα. Ως εκ τούτου, οι συνολικές ζημιές είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους ανέρχεται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

Εν κατακλείδι, η ασφαλιστική αγορά αναμένει την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για ελαφρύνσεις την ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών, μια δέσμευση που ακούστηκε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Αναμένει όμως και την συνέχιση των διαβουλεύσεων με την Πολιτεία με προτάσεις ΣΔΙΤ ώστε να μπορέσουν να προστατευθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυρία. Εξάλλου η ασφάλιση, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για τους πιο αδύναμους και ευάλωτους…

Comments


Σημαντικές Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page